Täällä Bunny bloggailee seikkailuistaan vaihtarina Japanin Kiotossa! Opiskelen Kyoto Sangyon yliopistossa Japanin kieltä ja kulttuuria syyskuusta 2010 helmikuuhun 2011. Toivottavasti innostut seuraamaan toilailujani täällä nousevan auringon maassa, koska niitä riittää!

みんあさん、ようこそ!

maanantai 11. lokakuuta 2010

Tämä maa EI TOIMI HEMMETTI SOIKOON!!

Nyt iski ekaa kertaa koti-ikävä oikeen kunnolla! Suomessa kaikki toimii ja jos joskus on jotain ongelmia, niin nekin selviää suht helposti... Ja NOPEASTI!!

Ennenku tulin Japaniin luulin että tässä maassa kaikki toimii kun rasvattu ja etenkin nopeasti. Ajattelin, että vaikka kielimuurin takia mulla tulee välillä olemaan vaikeaa, niin kunhan saan asiani sanottua, niin loput sujuu helposti ja ongelmattomasti.

Mutta ei todellakaan!

Noh, aloitetaan ensimmäisestä ongelmasta: kouluruokailusta. Täällä lounastauko kestää tasan tunnin ja silloin kaikki yliopiston 13977 oppilasta ryntää syömään. Kirjaimellisesti. Jos tunnin jälkeen jää edes minuutiksi miettimään, että mihin kampusen monista ravintoloista voisi mennä, niin silloin jää ilman ruokaa. Koulukellon soitua pitää juosta lähimpään ravintolaan ja siellä vasta katsoa taakseen, että ehtivätkö kaverit mukaan vai ei. Tänään kuitenkin teimme sen emämokan, että odotettiin pari minuuttia tunnin jälkeen, että kaikki ehtivät luokasta ulos ja siinä vaiheessa kun päästiin rakennuksesta ulos jonot kaikkiin ravintoloihin (kampuksella taitaa olla vähintään viisi-kuusi ravintolaa) ja kauppoihin (kampukselta löytyy myös kaksi pikkukauppaa) kiersivät rakennusten ympäri.

Kun päästiin ravintolalle, piti ensin jonottaa pienelle automaatille, jossa maksetaan lounaasta ja saadaan mukaan pieni lappu, jossa lukee mitä tilasi. Sen jälkeen mentiin seuraavaan jonoon jossa sitten vaihdetaan lappu ruoka-annosta vastaan. Puolen tunnin odottamisen jälkeen aika alkoi uhkaavasti loppua niiltä, jolla oli tunti heti ruokatunnin jälkeen, joten pari vaihtaria jätti leikin kesken ja lähti tunnille ilman ruokaa, vaikka he olivat jo siitä maksaneet. Neljänkymmenenviiden minuutin jonottelun jälkeen saatin lopulta ruokaa, mutta kaikki istumapaikat oli viety. Kymmenen minuutin jonottamisen jälkeen päästiin lopulta istumaan! Mutta siinä vaiheessa kaikki syömäpuikot olivat loppu, joten niitä jouduttiin taas jonottamaan kaksikymmentä minuuttia. Lasit olivat myös loppu, joten jouduttiin juomaan pienistä teekupposista joita sai täyttää monta kertaa ruokailun aikana, tietenkin jonottaen joka kerta. Täällä syömäpuikkojen hamstraaminen on tosi normaalia! Japanilaiset nappaavat mukaansa kourallisen syömäpuikkoja vaikka käyttävät vain yhtä paria! o.O Ei ihme, että ne aina loppuu kesken!

Kahden tunnin kuluttua olin vihdoinkin saanut syötyä ja lähdin sitten kirjastolle palauttamaan lainaamani kirjaa ja lainaamaan sieltä kirjasarjan toisen osan. Mutta kappas vain, jostain syystä ne sano mulle ettei kirjastosta saa lainata kun yhden englanninkielisen kirjan kerrallaan, sen takia että japanilaiset oppilaat voivat lukea niitä myös ja harjoitella englanninkielentaitoa. Ja paskat.... Koko hyllyn luona missä englanninkieliset kirjat on ei ikinä ole näkynyt yhtään japanilaista, ja kirjat ovat siinä kunnossa ettei niitä varmaan ole kertaakaan luettu! Ihmettelin myös miksi tätä ongelmaa ei viimeksi ollut, sillä mulla oli tätä ennen kyllä kaksi kirjaa lainassa... Mutta koska kukaan ei vaihteen vuoksi puhunut sanaakaan englantia, niin asia jäi epäselväksi...

Kärttyisenä lähdin bussilla keskustaan vaihtamaan euroja yeneiksi pankissa. Mutta tänään oli taas vaihteeksi joku ihme pyhä (täällä näitä pyhiä on tyyliin kaksi kertaa viikossa, koulusta ei tietenkään ikinä ole vapaata!) ja kaikki pankit oli kiinni. Siinä meinasi jo poru tulla kun panikoin, että joudun pärjäämään koko loppuviikon 1000 yenillä, eli noin kymmenellä eurolla, koska seuraavan kerran kun ehdin pankkiin on vasta perjantaina! Onneksi tajusin, että voin tietenkin myös käydä nostamassa rahaa! Mutta helpommin sanottu kun tehty...

Jopa paikalliset myöntää, että Japanin pankkisysteemi on maailman surkein. Jokaisella pankilla on oma automaatti, ja rahaa saa vain oman pankin automaatista. Ongelmia tuottaa myös se, että useimmat pankit ovat paikallisia, joten jos käytää esim. Kioton pankkia, niin ei ole mitään mahdollisuutta nostaa rahaa Kioton ulkopuolella.

Kokeilin varmaan seitsemän eri pankin automaatteja ja mikään niistä ei huolinut mun Visa-korttia. Puolet niistä oli vain Japaniksi, joten en edes päässyt kokeilemaan. Lopulta eksyin kauppakeskuksessa kun etsin pääuloskäyntiä, koska uloskäyntejä on vähtintään kymmenen eri, joista suurin osa johtaa johonkin takapihalle... Mutta löysin sattumalta vielä kaksi konetta, joista yksi hyväksyi Visa-kortin!! Mutta mun koodia ei sitten löytynytkään mun puhelimesta johon olin sen tallentanut Suomessa ennen lähtöä... Pelästyin jo, että joudun kuitenkin lähtemään kotiin ilman rahaa, mutta onneksi kone toimi myös Visa Electronilla... Ensimmäinen kone koko Japanissa viissiin, sillä melkein kaikilla muilla vaihtareilla on ollut ongelmia Visa Electronin kanssa kun se ei toimi missään. Esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa en voi käyttää mitään kortteja muutenkaan, sillä myyjät ei tiedä mitä niillä pitää tehdä! Puolen tunnin sumplimisen jälkeen kun puolet kaupan myyjistä on pyydetty pällistelemään korttia, niin selviää, ettei niillä ole tarvittavia laitteita tms... Täällä kaikki siis käyttävät käteistä. Onneksi mä en ole joutunut vielä kaupassa kamppailemaan korttien kanssa!

Ai niin, siitä nopeudesta vielä, täällä kaikki siis on superhidasta! Nää japanilaiset on niin perfektionisteja että jokainen paperi pitää täyttää täydellisesti ja viikata nätisti, samoin kaikki ostokset pakataan kauniisti ja viikataan viiteen kertaan uudestaan kunnes ne on täydellisesti viikattuja. Mutta ruuan kanssa leikkiminen ottaa eniten pannuun. Esim tänään ruokalassa jonot olisi varmaan liikkunut Suomessa supernopeasti kun ruoka lätkästään epämääräseen kasaan lautaselle, ja vaikka se ei ehkä ole esteettisesti täydellisen näköistä, niin se maistuu kuitenkin ihan samalta. Täällä taas jokaisella ravintolalla on näyteikkunassa muovisia esimerkkiaterioita mistä näkee mitä tilaa. Ja ravintoloissa (myös kampuksella) jokainen ateria näyttää ihan samalta kun ne muoviateriat... Kestää satatuhatta vuotta kun jokainen hemmetin riisinjyvä ja kanapala pitää asettaa kauniisti! Ei ihme että ruokajonot matelee... Ihmettelin eilen samaa, kun tarkoitus oli napata täytetty lettu mukaan mutta nappaamine muuttuikin ruualla leikkimsen kattelemiseksi... Lettu piti täyttää kauniisti kermavaahtokiekuroilla ja mansikat asetettiin kukkien muotoon ja hilloa tungettiin keskelle yms yms yms... kymmenen minuutin kuluttua kun kaikki täytteet oli kauniisti aseteltu, niin lettu käärittiin kasaan eikä niitä täytteitä kuitenkaan näkynyt... EN TAJUA!!!!!!! o.O

Joten tällaista tänään... Nyt pitäisi vielä jaksaa raahautua viimeiselle tunnille joka loppuu 18.15... Sen jälkeen loppuilta taitaa mennä kokeisiin lukemisen merkeissä, sillä huomenna on Japanin kielioppikoe... Kokeita on siis 2-3 kertaa viikossa jonka lisäksi niitä läksyjä tulee japanissa sellaset 4 sivua per päivä ja muissa kursseissa 20 sivua lukemista per viikko...

Voi kuinka mulla onkin ikävä Jyväskylän yliopistoa missä kursseja oli ruhtinaalliset 2-3 päivää viikossa, 2-3 tuntia per päivä! Ah!<3

8 kommenttia:

 1. Suomessa asiat toimii yllättävän hyvin, sitä mieltä on varmasti ainakin tuollaisen kokemuksen jälkeen..:D mut tsemppiä hei! Kyllä sä tuohon totut, tai ainakin opit pärjäämään siellä, ja sitten onkin kiva tulla tuttuun ja turvalliseen koti-Suomeen :)

  VastaaPoista
 2. Miksi pitää viedä oikeasti Japaniin haluavien vaihtopaikat, jos ei arvosta ja kunnioitta paikallista kulttuuria. Nyt en tarkoita tässä kulttuurin pintakerroksia, kuten esimerkiksi viihdettä. Se, että ei osaa ei tarkoita sitä, että maa ei toimi.

  VastaaPoista
 3. Voi kuule, se että en joka päivä hihku onnesta ja hyppele innoissani ympäriinsä ei tarkoita etten arvosta paikallista kulttuuria ja tätä vaihtopaikkaa :D Huonoja päiviä on parhaissaki paikoissa...

  Sitäpaitsi vaan sen takia että mut on vaihtoon valittu ei tarkoita sitä että pitää niellä kaikki ongelmat hymyillen ihan vaan sen takia et saa olla täällä... Vaihdon pointti on oppia kulttuurista ja päästä kokemaan Japanin kulttuuria, ei se, että valittamatta nielee kaiken mitä täällää kokee kritisoimatta mitään. Kaikissa kulttuureissa on hyviä ja huonoja asioita ja tässä maassa on paljon asioita jotka ei toimi yhtä hyvin kun esim. Suomessa tai muissa maissa missä olen ollut (niitä on monia!) mutta se ei tarkoita etten kunnioita paikallista kulttuuria.

  Ja viimeiseksi sellanen kommentti vielä, että minä en kenenkään vaihtopaikkaa ole vienyt vaan ansainnut paikan erinäisistä syistä. Mä en "vienyt" tätä paikkaa vaan sain sen ja oon sen ansainnut. Ja sen takia tämänlaiset kommentit ei oikeasti kauheesti hetkauta :D

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä vastaus! Mäkin olen ollut vaihdos ja todellakin ansainnut
  sen tosi kovalla työllä! Siis kukaan ei voi sanoo et ne jotka pääsee
  vaihtoo ei olis ansainnu sitä. Siis varsinki Japaniin vaihtoon
  valitaan vaan parhaat.

  Älä kuuntele tollasii tosikoita kun mä ainakin oon sun kanssa ihan
  samaa mieltä että japanis ei todellakaan toimi kaikki niinku pitäis.
  Esimerkiks Japanilaiset ei osaa yhtään Enkkua joka on aivan järkkyä..
  shoppaleminen on tosi hankalaa kun ne ei ymmärrä jos yrittää vaik
  kysyy isompaa kokoo tai jotain. Kerran löysin ihanan paidan mut se oli
  liian pieni ni jäi ostamatta sitten koko paita kun henkilökunta ei
  osannu enkkuu. Meni koko viikko pilalle tollasen tyhmän jutun takia!
  Ei kyl tee mieli mennä japaniin enää uudestaan. Ja sit vielä se Cove leffa. Siis ihan sairasta!! Delffiinit on niin ihania ettei voi uskoo et joku vois niitä vahingoittaa! Kylhän suomessakin tapetaan eläimii mut kyl joku sika on ihan eri juttu ku delffiinit.

  Tsemppii sulle siellä Japanis ja muista et kun on hankalii tilanteita
  nii niit ei tarvi kestää kauaa ja koht pääset taas Suomeen!

  VastaaPoista
 5. Aww kiitos!^^

  Niinhän se vähän on että ne jotka ei oo vaihdossa täällä ollut niin niillä on tosi romantisoitu kuva Japanista... Lomamatkallakin sellanen kuva voi vielä toimia, mutta kun täällä oikeesti asuu ja asioi niin kyllä sen huomaa että tässäkin maassa, niinkuin kaikissa muissakin, on vikoja ja paljon... Se että tiedostaa tän ei tarkota ettei arvosta kulttuuria vaan sitä, että on saanut kulttuurista realistisen kuvan. Tietenkin tänne tullessani luulin että täällä toimisi asiat paremmin, mutta niin se vain on että parhaassakin maassa on vikansa! Eikä niiden vikojen näkeminen todellakaan tarkoita ettei arvosta kulttuuria! :D

  VastaaPoista
 6. Moi! Ihmettelen, mistä maksuvälineongelmasi johtuvat. Itsellä on aina onnistunu Japanissa tuo kortilla maksaminen, niin landella kuin eri kokoluokan kaupungeissakin, erityyppisissä kaupoissa. Mutta mulla ei oo VisaElectron, vaan oikea Visa. Ymmärtääkseni VisaElectron ei toimi Suomessakaan ihan joka paikassa. Sen kanssa on hankalaa ympäri maapalloa. Samoin Master ei ole yhtä hyvä kuin Visa. Olen myös aina ongelmitta nostanut rahaa Visalla sekä luoton että pankin puolelta 7eleven-pikkukaupoissa Japanissa, sekä luoton puolelta posteissa. Tietysti ihan jossain pikkuputiikeissa ja pienissä syrjäisissä kuppiloissa olen aina varautunut maksamaan käteisellä.Luulisin, että sulla on ongelmana ollu 1. electron, 2.kielimuuri ja 3.panikointi, mutta eiköhän näillä neuvoilla olla taas voiton puolella :)

  VastaaPoista
 7. Ensinnäki selvittäisin sen verran, että itselläni siis on Visa JA Visa Electron kortit ja molemmat on toiminut täällä hyvin, kunhan löytää automaatin joka hyväksyy ulkomaalaisia kortteja! se on täällä se vaiken asia! Ja kavereilla on käynyt jopa silleen, että välillä kortit toimii ja toisinaan ei vaikka kokeilivatkin samassa automaatissa! Suurin ongelma on kuitenkin se, että jokaisella pankilla on Japanissa oma automaatti ja kaikista sadoista automaateista vain pari hyväksyy ulkomaalaisia maksukortteja. Kaupoissa en ole edes viitsinyt korttia kokeilla, koska meille on sanottu suoraan, että tokiossa ja osakassa varmaan toimii, mutta ei Kiotossa koska tämä on sen verran vanhanaikainen kaupunki ettei kortteja täällä käytetä. Eli ongelma ei ole itse kortissa vaan automaateissa!^^

  Ittelläni esim. 7elevenissä on toiminut niin Visa kun Electron kortit mutta brittiläisellä Nancyllä ei kumpikaan! Eli kai se jotenkin maahankin liittyy! Suomalaiset kortit näyttävät toimivan ok, samoin islantilaisten, kun taas saksalaisilla ja briteillä on eniten ongelmia!

  VastaaPoista
 8. Kaikissa kaupoissa, joissa toimii Visa-luottokortti toimii Visa-luottokortti. Tämä pätee myös Kiotossa. Testattu on. Tieto on varma. Vika ei ole automaateissa tai maissa vaan siinä, että kortti ei ole oikeanlainen. Pankkien omat automaatit on aivan toinen juttu. Eihän Suomessakaan voi Nordeassa hoitaa Osuuspankin asioita. Se, että Otto-automaatit toimivat useimpien pankkien korteilla ei liity tähän. Japanissa on muutenkin helpompi löytää Seven Eleven, kuin Suomessa Otto-automaatti.

  VastaaPoista